Ingrediënten  voor andijvie stampot
Porties: 4 

2 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden

2 bakjes spekblokjes

2 braadworsten

1 flinke scheut melk

1 snufje nootmuskaat, naar smaak

zout en peper naar smaak

100 gr boter (of naar smaak)

                                                                       400 gr gesneden andijvie, schoongespoeld

                                                                       175 gr geraspte belegen kaas

Bereidingswijze
Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    Bereidingswijze
  1. Zet een grote pan met licht gezouten water op en kook hierin de aardappelen gaar en kruimig, ongeveer 20 tot 25 minuten. Giet de aardappelen af en zet opzij.
  2. Bak ondertussen de spekjes goudbruin in een koekenpan met wat boter. Zet opzij. Bak de braadworsten in dezelfde koekenpan goudbruin en gaar (ze mogen niet meer roze zijn van binnen).
  3. Voeg een flinke scheut melk, nootmuskaat, zout en peper, en driekwart van de boter toe aan de pan met aardappelen. Pureer de aardappelen met een elektrische mixer tot een gladde puree. Voeg naar smaak meer boter, zout en peper toe. Voeg meer melk toe als de puree te dik is.
  4. Voeg steeds handjesvol rauwe andijvie toe terwijl je blijft mixen, en voeg ook de spekblokjes toe (met een beetje van het bakvet). Voeg de geraspte kaas toe, zet de pan terug op laag vuur, en roer door de stamppot met een pollepel tot de kaas gesmolten is en de stamppot goed heet is geworden. Serveer samen met de braadworsten